Lakko-oikeus kuuluu demokratiaan

Demokratia ei ole vain äänestämistä vaaleissa muutamien vuosien välein. Demokratiaan kuuluu oikeus vaikuttaa ja osallistua myös vaalien välillä.

Esityksellä lakko-oikeuden kaventamisesta Orpon ja Purran johtama hallitus yrittää vahvistaa työnantajien isäntävaltaa ja heikentää työntekijöiden mahdollisuuksia. Poliittisten lakkojen ja tukilakkojen rajoittaminen liittyy muihin esityksiin, joilla pyritään murentamaan työehtosopimusten yleissitovuutta ja heikentämään sosiaaliturvaa.

Läntisen ja pohjoisen Helsingin SKP:n osastot tukevat ammattiyhdistysliikkeen kamppailua lakko-oikeuden, sopimusturvan ja muiden oikeuksien puolesta. Ihmisoikeuksiin kuuluu myös oikeus vaikuttaa työelämässä ja osallistua päätöksentekoon.

Poikkeuksellisen mittavilla lakoilla ammattiyhdistysliike on puolustanut laajemminkin demokratiaa ja sosiaaliturvaa. Tämä kamppailu jatkuu ja siinä tarvitaan entistä laajempaa ammattiyhdistysliikkeen, kansalaisjärjestöjen ja eri alojen vaikuttajien yhteistä toimintaa.

Läntisen ja pohjoisen Helsingin SKP:n osastot
10.4.2024

(Kuva AKT:n lakon pysäyttämästä Vuosaaren satamasta 13.4./ Toivo Koivisto)