”Vuoden 1918 muisto velvoittaa meitä jatkamaan”

Tammikuun 27. päivä 1918 alkoi Suomen työväen vallankumous. Tätä taakse päin katsellessa herättää suurta hämmästystä se, millä rohkeudella sorretut nousivat hallitsevaa luokkaa vastaan, totesi Eero Yli-Vakkuri puhuessaan valtakunnallisella vuoden 1918 punaisten muistomerkillä Stadionintiellä Helsingissä.

– Tuntuu mielettömältä, että raskaan työn lomassa kyettiin kokoontumaan, opiskelemaan ja järjestäytymään. Varsinkin kun olosuhteet oli tehty niukoiksi ja riskit olivat valtaisat. Menetykset olivat valtaisat. 

– Siksi on tärkeä kokoontua yhä uudelleen ja muistaa, että vaikeissa oloissa voidaan järjestäytyä ja vaatia oikeudenmukaisuutta. Tulevien viikkojen suurlakot pyrkivät palauttamaan oikeudenmukaisuutta yhteiskuntaamme. Tulemme osallistumaan ahkerasti myös niitä tukeviin toimiin. 

Koko maailma on suurten haasteiden edessä, Yli-Vakkuri muistutti.

– Eriarvoisuutta ylläpitävän vallitsevan talousjärjestelmän lisäksi meitä ahdistaa luonnon tuhoaminen ja yhteiskuntien militarisoituminen. Olemme suvantovaiheessa, jossa korkeaotsainen toive jakamattomien ihmisoikeuksien kunnioittamisesta voidaan esittää petturuutena, rauhantyö voidaan esittää heikkoutena.

– Tässä vuonna 1918 murhattujen punaisten muistomerkillä on tarpeellista muistuttaa etuoikeuksista, joita edellisten sukupolvien taistelu meille mahdollistaa. Nämä etuoikeudet velvoittavat meitä jatkamaan.

– Valitettavasti Suomi on nyt NATOn jäsen, eikä valtionjohto tee mitään käynnissä olevan palestiinalaisten kansanmurhan estämiseksi. Läntisen arvoyhteisön jäsenenä Suomi hyväksyy hiljaisesti läjäpäin vääryyksiä sekä rakenteellista epätasaarvoisuutta. Työ tämän “valkoisen hiljaisuuden” murtamiseksi on vasta käynnistymässä.

– Onneksi me osaamme järjestäytyä! Jatkamme ja tuemme vallankumouksellista työtä kaikilla elämänalueilla. Kannustamme rohkeuteen, tuemme kamppailua tasa-arvon sekä ihmisarvon puolesta ja pidämme ääntä kun todistamme vääryyttä. Melun pitäminen on etuoikeus, jota emme saa hukata. Kun kuulemme toisemme, ei ole liian hiljaista ääntä, sanoi Eero Yli-Vakkuri Kantakaupungin kommunistien kunniakäynnillä vuoden 1918 kansalaissodan uhrien muistomerkillä.

Kunniakäynnit Stadionintiellä, Malmilla ja Haagassa

Pohjoisen Stadionintien ja Nordenskiöldinkadun kulmauksessa olevan valtakunnallisen muistomerkin lisäksi SKP:n järjestöt järjestivät kunniakäynnit 1918 punaisten muistomerkeillä Malmin hautausmaalla ja Haagassa. Malmilla puhui Tiina Sandberg ja Haagassa Heikki Poroila.

Tammikuun 27. päivä on myös Holokaustin muistopäivä Euroopan unionissa.

(Artikkelin kuva Toivo Koivisto)