Kaupungin alennettava HEKAn vuokrankorotuksia

Helsingin kaupungilla olisi monia keinoja hillitä asumiskustannusten nousua, mutta se ei niitä halua käyttää. Pormestari Juhana Vartiainen oli kokoomuksen edustajana Säätytalolla jopa sopimassa Orpon hallituksen ohjelmasta, joka leikkaa asumistukea ja valtion ara-rahoitusta.

Kaupungin ja HEKAn johtajat väittävät vuokrien korotusten perustuvan omakustannusperiaatteelle. Väite ei pidä paikkaansa. HEKAssa toteutetaan vuokrantasausta, jonka tuloksena nykyisten talojen vuokralaiset maksavat myös osan HEKAn uusien talojen rakentamisesta. Lisäksi kaupunki perii markkinaehtoisia tonttivuokria. Myöskään kaupungin energiayhtiön hinnoilla ei ole mitään tekemistä omakustannusperiaatteen kanssa. Vuokria nostaa nyt sekin, että HEKAn johto on pitänyt kiinni lainojen euribori-sidonnaisuudesta, vaikka kaupunki saisi edullisemminkin lainaa.

SKP:n Helsingin piirikomitea tukee HEKAn vuokralaisten vaatimuksia korotusten kohtuullistamisesta. Yli puolet HEKAn asuntoihin valituista tienaa alle 2 000 euroa kuukaudessa. Jos vuokria jatkuvasti nostetaan, ei pienituloisilla ole enää varaa asua Helsingissä. Samalla kaupungin henkilöstöpula pahenee.

Kaupunginvaltuutettujen vastuu

SKP:n Helsingin piirikomitea vaatii kaupunginvaltuutettuja kantamaan vastuunsa HEKAn vuokrien nousun hillitsemisestä. Monissa HEKAn taloissa korotukset nostaisivat vuokrat jo korkeammiksi kuin on alueen keskimääräinen vuokrataso. Kohtuuhintaisesta, saati edullisesta asumisesta ei voi enää puhua myöskään kaupungin työsuhdeasuntojen ja asumisoikeusyhtiön HASO:n asuntojen kohdalla.

Suomen suurimpana vuokranantajana, tonttien omistajana ja energian tuottajana Helsinki voi hillitä asumiskustannusten nousua. SKP:n piirikomitea vaatii kaupunkia järjestelemään HEKAn rahoitusta niin, että vuokrankorotuksia pienennetään. Lisäksi kaupungin on alennettava tonttivuokrien tuottotavoitteita ja lopetettava voitontavoittelu maan ansiottomalla arvonnousulla. Helen-yhtiön toimintaa vapailla markkinoilla on eriytettävä niin, että se tarjoaa helsinkiläisille edullisempaa sähköä ja lämpöä.

SKP:n Helsingin piirikomitea
4.9.2023