Hoitajien ja koko kunta-alan palkat kuntoon

Hoitajien, opettajien ja muiden kuntien palveluissa työskentelevien kehnot palkat ja sietämättömät työolot pitää saada kuntoon. Valtion ja kuntien päättäjät ovat ne, jotka vaarantavat potilasturvallisuutta ja julkisten palvelujen toimintaa riittämättömällä rahoituksella.

Hyvin toimivia julkisia palveluja ei voi kehittää polkemalla niiden työntekijöiden palkkoja ja muita työehtoja. Se on jo johtanut hoito- ja hoivatyössä, varhaiskasvatuksessa ja eräissä muissa ammateissa alan vaihtamiseen ja jatkuvaan työvoimapulaan, pitkiin hoitojonoihin ja palveluvajeeseen. Samalla se on luonut lisää markkinoita yksityiselle hoito- ja hoivabisnekselle.

Hallitus selittelee, että se ei voi sekaantua työmarkkinajärjestöjen neuvotteluihin. Käytännössä Sanna Marinin hallitus on asettunut työnantajan puolelle ja työntekijöitä vastaan kieltäytymällä jääräpäisesti lisäämästä rahoitusta ja valmistelemalla pakkolakia lakon murtamiseksi. Vastuussa tilanteesta ovat myös Kuntatyönantajan johdossa istuvat kokoomuksen, SDP:n, keskustan, perussuomalaisten, vihreiden ja Vasemmistoliiton edustajat.

Läntisen ja pohjoisen Helsingin SKP:n osastot ilmaisevat täyden tukensa hoitajien ja muiden kunta-alojen ammattiliittojen työtaisteluille parempien palkkojen ja työolojen puolesta. Osastot vaativat hallitusta kantamaan vastuunsa kuntien ja tulevien hyvinvointialueiden rahoituksen lisäämisestä viipymättä. Ei voi olla niin, että uusiin asehankintoihin riittää miljardeja, mutta ei hoitajien palkkoihin ja ihmisten hyvinvointiin.

Lähiterveysasemien puolesta

Samalla SKP:n osastot vetoavat Helsingin sote-lautakuntaan, että se pysäyttää suunnitelmat lopettaa lähiterveysasemat ja keskittää palvelut jättikeskuksiin. Nämä suunnitelmat uhkaavat mm. Kannelmäen, Pitäjänmäen, Munkkiniemen, Maunulan, Paloheinän, Pihlajamäen, Puistolan, Suutarilan, Kivikon ja Kontulan, Viiskulman, Ruoholahden ja Kivelän terveysasemia. Vaarassa ovat myös Stadin asukastalot, jos kaupunki ei turvaa niiden toiminnan jatkumista ja rahoitusta sote-uudistuksessa.

Läntisen ja pohjoisen Helsingin SKP:n osastot
20.4.2022