Helsingin laitettava asumismenot kuriin

Piirikomitean maanantaisessa kokouksessa julkaistiin kannanotto kohtuuhintaisen asumisen puolesta:

SKP:n Helsingin kaupungin piirikomitea 18.6.2012

Helsingin laitettava asumismenot kuriin

Vuokrat ja asuntojen hinnat ovat Helsingissä nousseet jatkuvasti. Pienituloisten on lähes mahdoton saada Helsingissä asuntoa, johon heidän rahansa riittäisivät. Kaupungin asuntojonossa on noin 22 000 vuokra-asunnon hakijaa. Asunnottomuus on pahentunut ja syksyn tullen moni opiskelija tarvitsee hätämajoitusta.

Asumismenojen nousu on kiihtynyt sen jälkeen, kun vuokrasääntely ja avara-järjestelmä purettiin 90-luvulla. Myös Helsingin kaupunki on toimillaan pahentanut tilannetta. Kaupunki on nostanut tonttien vuokria jopa moninkertaisiksi. Uusien asuntojen rakentamisesta vain pieni osa on kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja. Lisäksi uusien asuinalueiden rakentamisessa on siirrytty valtavan suuriin kokonaisuuksiin, joka on keskittänyt ne muutamalle suurimmalle rakennusliikkeelle.

SKP:n Helsingin kaupungin piirikomitea vaatii hallitusta palauttamaan vuokrasääntelyn ja suuntaamaan rahaa kohtuuhintaiseen vuokra-asuntotuotantoon. Kaupungin on kannettava oma vastuunsa muuttamalla tonttivuokrien määräytymisperusteet kohtuullisemmiksi.

Lisäksi SKP toistaa esityksensä, että Helsinki perustaa oman rakentamisen liikelaitoksen, joka keskittyy kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen rakentamiseen sekä kiinteistöjen putkiremontteihin ja muuhun peruskorjaukseen. Kaupungin on varauduttava järjestämään hätämajoitusta sitä tarvitseville, kuten asuntoa vailla oleville opiskelijoille.