Vaalit käytiin – taistelu jatkuu!

Hävityt vaalit eivät kommunisteja lannistaneet, vaan vappuna marssittiin entiseen tapaan. Osallistuimme Rautatientorilta lähteneeseen vappumarssiin, jossa oli mukana SAK:n paikallisosastoja, vasemmistoliittolaisia, sosialidemokraatteja ja lisäksi nuorten järjestämä karnevaaliblokki. Hyvinhän sinne sekaan sovimme mekin, mikä on erityisen mukavaa nyt kun vasemmiston voimien yhdistämistä totisesti kaivataan!

Marssijoita vappuna 2010. Kuva: Toivo Koivisto

Kulkueen jälkeen siirryimme Työväen ja nuorison vappujuhlaan Tokoinrantaan, jossa saatiin kuulla Emmi Tuomen pitämä vappupuhe. Yhdistetyn kansainvälisen ja kulttuuripuheenvuoron piti Yousif Abu Al Fawz, ja musiikista vastasivat Stilimba-Duo sekä Buenos Airolas.

Tässä Emmi Tuomen vappupuhe kokonaisuudessaan:

Tokoinrannassa Työväen ja nuorison vappujuhlassa 1.5.2011

Emmi Tuomi
SKP:n poliittisen toimikunnan jäsen
Euroopan vasemmiston hallituksen jäsen

Hyvät toverit ja ystävät,

Viikko sitten käytyjen eduskuntavaalien tulos ei ollut sellainen kuin olisi toivottu. Se ei ollut sitä, mitä tämä maa olisi juuri nyt tarvinnut. Kokoomus jatkaa suurimpana puolueena, Jyrki muodostaa mieleisensä hallituksen ja Iso Jytky peesaa. Kolmen suuren, hyvin erilaisen puolueen hallitustyöskentely ei tule olemaan helppoa, kompromisseja tehdään, mutta hallituskipeä vasemmistopuolue SDP ei tule olemaan se puolue, joka määrää tahdin. Joidenkin vasemmistopuolueiden näennäinen torjuntavoitto, joka todellisuudessa oli vasemmiston historian heikoin vaalitulos, ei tule pelastamaan suomalaisia leikkauksilta, yksityistämisiltä eikä eriarvoistumisen ja rasismin kasvulta.

Euroopan unioni päätti maaliskuun lopussa uusimmasta vakauspaketista, niin kutsutusta Europlus-paketista. Suomi on tähän pakettiin jo alustavasti sitoutunut, ja viimeisimmän tiedon mukaan myös Timo Soini aikoo kääntää takkinsa, vaikka velkamaiden tukien vastustaminen oli Perussuomalaisten päävaaliteema. Maaliskuussa tehdyt päätökset antavat EU:lle yhä enemmän valtaa määrätä jäsenmaiden budjeteista. Europlus mm. vaatii jäsenmaita esittämään pitkän tähtäimen tasapainotussuunnitelman rakenteellisista muutoksista, joilla palautetaan markkinoiden luottamusta. Tämä suunnitelma on laadittava IMF:n edellyttämin termein ja esitettävä komissiolle ennen kuin sitä käsitellään kansallisessa parlamentissa. Kreikan, Irlannin ja Portugalin taloustilanne koskettaa kaikkia suomalaisia; ei vain siksi, että myös suomalaiset joutuvat maksamaan eurooppalaisten kapitalistien ja pankkien aiheuttamaa kriisiä,vaan myös siksi, että näiden kriisien varjolla EU kiristää valtaansa ja kontrolliaan kaikissa EU-maissa.

Suomen kommunistinen puolue liittyi vuonna 2009 Euroopan vasemmiston puolueen jäseneksi, ja toimii sen työryhmissä ja hallituksessa yhdessä 26 muun kommunistisen ja vasemmistolaisen puolueen kanssa, mukaan lukien Suomen vasemmistoliitto sekä mm. useita puolueita, joilla on edustus europarlamentissa. Euroopan vasemmiston hallitus tuomitsi viime kokouksessaan jyrkästi EU:n vakauspaketit. Myös Euroopan ammattiyhdistysliikkeen kattojärjestö ETUC on kuvannut europlus-paketti ”perverssiksi pyrkimykseksi alentaa ihmisten elintasoa sekä kasvattaa eriarvoisuutta ja työmarkkinoiden epävarmuutta”.

Siinä missä oikeistolaiset arvot, rahan valta, nationalismi ja rasismi nousevat Euroopassa, vahvistuu myös vastarinta. Suomen vaalitulos osoitti osaltaan sen, että kansalaiset ovat valinneet puolensa, halunneet ilmaista mielipiteensä ja vaikuttaa itseään koskeviin päätöksiin. Puolueiden, myös SKP:n, jäsenmäärä on kasvanut kuluneen viikon aikana. Yhä useampi herää siihen, että jotain on tehtävä.

Suomen kommunistinen puolue on mukana Euroopan vasemmiston ja ay-liikkeen kamppailussa, jolla vaaditaan pankkien sijasta tukea vaikeuksissa oleville ihmisille, julkisten menojen leikkaamisen sijasta lisää rahaa työllisyyteen, perusturvaan ja julkisiin palveluihin. Vaadimme pörssipelureita maksamaan itse aiheuttamansa kriisin laskut, vaadimme veroa rahoitusmarkkinoille ja pörssikaupalle. Vaadimme työn ja pääoman välisen tulonjaon muuttamista työntekijöiden hyväksi nostamalla palkkoja, säätämällä 1 500 euron minimipalkka ja nostamalla perusturva 900 euroon kuukaudessa. EU-sopimuksista on järjestettävä kansanäänestyksiä.

Hyvät toverit,

Kapitalistinen järjestelmä on itse aiheuttamassaan kriisissä. Kriisiä ei kuitenkaan yritetäkään korjata tunnustamalla virheitä, vaan ajamalla entistä kovempaa kapitalismia. Palveluiden leikkaamisten, yksityistämisten ja työelämän heikennysten aiheuttamaa inhimillistä hätää ja köyhyyttä ratkaistaan leikkaamalla ja yksityistämällä lisää.

Meille kommunisteille ja muille vasemmistolaisesti ajatteleville tämä ei ole yllätys. Kapitalismi on kilpailuyhteiskunnan, vahvemman oikeuden ja yksilönvastuun järjestelmä. Se on kilpavarustelun, sotien ja ympäristön tuhon järjestelmä. Afganistanin, Irakin ja Libyan tilanteet osoittavat, että sota ei ole keino ratkoa ongelmia, sillä ei suojella siviilejä vaan ajetaan imperialistisia tavoitteita.

Kilpailu ja oman edun tavoittelu, jonka väitetään tekevän ihmisestä vahvemman ja voitokkaamman, asettaa todellisuudessa ihmiset toisiaan vastaan – ja voittajia ovat vain harvat. Perussuomalaisten voitto kuvaa tätä vastakkainasettelua hyvin: syypäinä tavallisten, suomalaisten ihmisten ahdinkoon ei nähdä pörssiherroja tai järjestelmää, vaan maahanmuuttajat tai laiskat kreikkalaiset. Ei vaalituloksessa ole kyse äänestäjien tyhmyydestä, mutta ei myöskään todellisesta protestista. Kyse on pitkään jatkuneen, johdonmukaisen, oikeistopopulistisen kampanjan onnistumisesta, jota oikeistolainen valtaeliitti ja media ovat mielellään tukeneet.

Toverit,

Meidän on rakennettava vaihtoehtoa ja löydettävä uusia ratkaisuja. Vaalitulos pakottaa koko vasemmiston miettimään tilannetta vakavasti ja vetämään siitä johtopäätöksiä. Nykyistä laajempi vasemmistolainen yhteistyö on välttämätöntä, ja se on myös mahdollista. Suomalaisten kommunististen puolueiden on yhdistettävä voimansa ja pyrkimyksensä. Meillä on sama aatteellinen pohja, meillä on sama sosialismin ja kommunismin tavoite.

Myös muiden vasemmistopuolueiden ja punavihreiden voimien kanssa meillä on paljon yhteistä: Monissa asioissa paljon enemmän yhteistä kuin erottavaa, mikä näkyy Helsingissäkin yhteisinä kamppailuina kansalaisliikkeissä tai kunnallispolitiikassa. Tätä yhteistä on mahdollista löytää lisää, jos tahtoa on. Kaikkien vasemmistopuolueiden jäsenistössä on uskoa toisenlaisen maailman ja järjestelmän mahdollisuuteen – Vasemmistoliiton ja SDP:n johdon horjahtelevasta poliittisesta linjasta huolimatta.

Euroopan vasemmistopuolueen hallituksessa näen, kuinka tukevasti europarlamentissa puvut päällä istuvat ja toisaalta tiukkaa marxilais-leniniläistä vallankumousta ajavat miehet ja naiset suunnittelevat yhteisiä kampanjoita ja ottavat yhdessä kantaa ajankohtaisiin asioihin. Jos täysin eri kulttuureista ja erilaisista historiallisista lähtökohdista tulevat puolueet pystyvät tähän, on pitkän yhteisen historian omaavan suomalaisen vasemmistonkin pystyttävä yhteistyöhön heikommassa asemassa olevien puolustamiseksi rahan valtaa vastaan. Ja nyt jos koskaan on sen aika, hyvät toverit ja ystävät.

Lisäksi yhä useampi ihminen uskoo ja luottaa puolueiden ulkopuolisiin voimiin. Kansalaisliikkeiden, järjestöjen ja yksittäisten ihmisten kanssa tehtävä vahva yhteistyö on välttämätöntä, jos todella haluamme yhteiskuntaa muuttaa.

Vappu on työväen kansainvälinen taistelupäivä. Työväen yhteistä vappua vietetään laajasti ympäri maailmaa marssien ja mieltä osoittaen. Saksassa ammattiyhdistysten kattojärjestö alkaa jo kolme viikkoa ennen vappua myydä ihmisille punaisia neilikoita rintaan – muistuttamaan lähestyvästä vapusta. Englannissa kuninkaallisen häähumun keskellä pääministeri Cameron esitti, että Vappua vietettäisiin nyt viimeistä kertaa yleisenä vapaapäivänä, ja että tilalle valittaisiin esimerkiksi jokin Britannian sotavoittoja kunnioittava päivä. Esitys sai niin AY-liikkeen, vasemmiston kuin tavalliset englantilaiset laajaan vastarintaan puolustamaan työväen Vappua.

Nyt jos koska tarvitaan aktiivisuutta ja taistelun järjestämistä myös Suomessa – ja myös Vapun jälkeen. Myös meillä täällä Helsingissä on haasteita edessä.

Kaupungin johdossa valmistellaan uusia Pajusen leikkauslistoja. Kaupunginhallituksen hyväksymät raamit ensi vuoden budjetille merkitsevät reaalisesti kymmenien miljoonien eurojen leikkaamista palveluista. Virkojen täyttökielloilla ja budjettiraameilla ollaan jo nyt vähentämässä työpaikkoja. Kohtuuttomien asumismenojen hillitsemisen sijasta kaupunki on omilla toimillaan nostamassa vuokria. Joukkoliikenteen suosimisen sijasta valmistellaan taas lippujen hintojen korotuksia.

Helsingin kaupunginvaltuustossa on vasemmistolla ja vihreillä enemmistö. Eikö tätä enemmistöä pidä käyttää alibudjetoimisen lopettamiseen? Helsingillä on kassavaroja pankkitileillä yli 700 miljoonaa euroa. Eikö näistä ylijäämistä pidä ohjata heti rahaa palveluihin ja työllistämiseen?

Ja ennen kaikkea, meillä helsinkiläisillä on yhdessä voimaa vaikuttaa. Asukastoiminta torjui edelliset Pajusen leikkauslistat. Otetaan tämä voima nyt yhdessä käyttöön, jatketaan vappumarssilta yhteistoimintaan työpaikoilla, asuinalueilla, ay- ja kansalaisliikkeissä.

Ei jätetä Suomea pääomapiirien, soinien ja hakkaraisten haltuun – yhdessä meillä on voimaa.

Hyvää vappua!

Yousif  Abu Al FawzYousif Abu Al Fawz