Helsingin piirijärjestö arvioi vaaleja

Kalle Herberg
Tässä hän on: uusi puheenjohtaja Kalle Hernberg

Viikonloppuna järjestetty piirijärjestön vuosikokous kävi vilkasta keskustelua vaalien lopputuloksesta ja puolueemme toiminnan uudistamisesta. Mielipiteitä kuultiin laidasta laitaan, ja monenlaisia keinoja toiminnan kehittämiseksi ehdotettiin. Samalla myös vaihdettiin piirikomitean kokoonpano, ja piirijärjestön puheenjohtajaksi valittiin uusi kasvo: Kalle Hernberg. Tarkemmat tiedot uudesta piirikomiteasta löydät Piirijärjestön esittelysivulta.

Myös seuraavanlainen kannanotto laadittiin:

Muutos vaatii osallistuvaa demokratiaa

Kansalaiset esittivät vaaleissa vastalauseen harjoitetulle politiikalle ja sen lisäämälle eriarvoisuudelle. Vaalitulos oli myös vastalause eurokriisin laskujen laittamiselle tavallisten ihmisten maksettavaksi.

Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Kataisen johdolla käytävistä hallitusneuvotteluista ei ole luvassa muutosta politiikan suuntaan. Neuvottelujen lähtökohtana on julkisten menojen leikkaaminen ja kriiseihin vieneen EU-politiikan jatkaminen.

SKP:n Helsingin piirikokouksen mielestä nyt tarvitaan todellinen suunnanmuutos ja se edellyttää Kataisen johdolla valmisteltujen leikkauslistojen hautaamista. Pyrkimykset keskittää palveluja ja lopettaa suurin osa kunnista on hylättävä. EU:n talous- ja rahaliitosta on järjestettävä kansanäänestys. Piirikokous vaatii työntekijöiden päätösvallan lisäämistä työelämässä. Hallitusneuvotteluissa tulee hylätä edellisen hallituksen esitys vaalilain muutoksesta, jolla uusien vaihtoehtojen pääsyä eduskuntaan vaikeutettaisiin äänikynnyksellä ja vaaliliittojen kieltämisellä.

Asukkaiden ääni kuuluviin Helsingissä

Helsingin kaupunginvaltuustolle valmistellaan kansanvaltahanketta, jonka tavoitteeksi on asetettu asukkaiden vaikutusmahdollisuuksien lisääminen. SKP:n piirikokous pitää kaupungin johdon toimintaa kaksinaamaisena, kun se ajaa samaan aikaan asukkaiden mielipiteistä piittaamatta usean koulun, Koskelan terveysaseman, monien leikkipuistojen ja muiden lähipalvelujen lopettamista. Sosiaali- ja terveystoimen koko organisaatio aiotaan muuttaa ilman, että asiassa on kuultu lainkaan asukkaita. Piirikokous vaatii kaupungin hallinnon demokratisoimista muun muassa kehittämällä osallistuvaa budjetoimista ja kaupunginosavaltuustoja.

SKP:n toimintaa uudistettava

SKP kärsi vaaleissa tappion ja me kommunistit aiomme ottaa siitä opiksi. Haluamme uudistaa SKP:n toimintaa ja kehittää vaihtoehtoista politiikkaa yhdessä muiden rehellistä vasemmistopolitiikkaa haluavien kanssa. Siksi jatkamme myös vaalien jälkeen kiertämistä ja tapaamisia lähiöissä, toreilla ja asukastilaisuuksissa.

Ihmisten arjessa näkyvillä ongelmilla on yhteys oikeistolaiseen politiikkaan ja kapitalismin kriisiin. Suomessa tarvitaan selkeä oikeiston ja kapitalisminvastainen vaihtoehto, vahva kommunistinen puolue. Vasemmistolaisen vaihtoehdon hämärtyminen eduskunnassa korostaa SKP:n merkitystä toiminnassa oikeistoa, rasismia, ihmisten oikeuksien polkemista ja rahavaltaa vastaan.