SKP vaatii yhtiöiden ja Helsingin voittojen uusjakoa

Suomen kommunistinen pSyrjäytetään kapitalistituolue lähtee Helsingissä eduskuntavaaleihin täydellä ehdokaslistalla ja vaatimuksella suuryhtiöiden voittojen ja Helsingin kaupungin ylijäämien uusjaosta. — Sekä pörssiyhtiöt että Helsingin kaupunki tekevät viime vuodelta ennätyksellisen suuria voittoja. Pörssiyhtiöiden ennustetaan jakavan osinkoja tänä vuonna 11 miljardia euroa. Helsingin kaupungin virastojen, laitosten ja liikelaitosten yhteen laskettu tulosennuste on sekin ennätykselliset 406,8 miljoonaa euroa. Me helsinkiläiset SKP:n ja asukaslistan ehdokkaat vaadimme nämä voitot uusjakoon, kertoo SKP:n puheenjohtaja Yrjö Hakanen. SKP:n ja asukaslistan valtuustoryhmä jätti tänään kaupunginvaltuustossa aloitteen lisäbudjetista, jolla kaupungin ylijäämistä ohjataan lisää rahaa sosiaali-, terveys-, opetus-, joukkoliikenne- ja muiden peruspalvelujen määrärahojen korottamiseen, henkilöstön lisäämiseen ja työntekijöiden palkkojen jälkeenjääneisyyden korjaamiseen.

Lisää nuoria ehdolla

SKP:llä on Helsingissä ehdokkaana aiempaa enemmän nuoria, naisia ja kulttuuriväkeä, kertoo SKP:n piirijärjestön puheenjohtaja Toivo Koivisto. — Ehdokaslistallamme näkyy ammattien ja tavallisten ihmisten arjen kirjo opiskelijoista eläkeläisiin, duunareista lääkäreihin, taiteilijoista ja yksityisyrittäjiin. — Aiomme saada Helsingistä eduskuntaan edustajan niin, että siellä kuuluisi myös selkeä ja rehellinen vasemmistolainen ja suunnan muutoksen vaatimus, Koivisto toteaa. Helsingissä SKP on sopinut yhteistyöstä Asukaslistan kanssa, jolla on SKP:n listalla neljä sitoutumatonta ehdokasta.

Jako uusiksi Helsingissä

SKP:n Helsingin piirin vaaliohjelmassa esitetään peruspalvelujen kehittämisohjelman tekemistä Helsingille ja läpipalvelujen turvaamista. SKP vastustaa koulujen ja terveysasemien sulkemista. Helsingin kaupungin tulee kantaa vastuunsa myös työllistämisestä ja korjata kaupungin työntekijöiden palkkojen jälkeenjääneisyys. Pääomatuloja on SKP:n mielestä ryhdyttävä verottamaan samalla tavalla kuin palkkoja, jolloin ne tulevat myös kunnallisveron piiriin. SKP haluaa kehittää joukkoliikennettä alentamalla lippujen hintoja sekä kehittämällä poikittaista joukkoliikennettä ja raideliikennettä. Asumiskustannusten nousua SKP rajoittaisi vuokrasääntelyllä ja luopumalla aikeista siirtyä kaupungin asuntotuotannossa kovan rahan lainoitukseen. SKP vastustaa Sipoon ja Vantaan osien pakkoliittämistä Helsinkiin ja julkisten palvelujen kilpailuttamista, yhtiöittämistä ja yksityistämistä. SKP kehittäisi asukkaiden vaikutusmahdollisuuksia siirtämällä lähipalveluja koskevaa päätösvaltaa vaaleilla valittaville kaupunginosavaltuustoille. Maahanmuuttajien asemaa puolue haluaa parantaa mm. lisäämällä eri kielillä annettavia palveluja, kielten opetusta ja maahanmuuttajien työllistämistä. SKP haastaa myös muiden puolueiden ehdokkaat ottamaan selvästi kantaa Natoa ja EU:n perustuslakia vastaan.