Helsingin budjettiesitys ei tuo korjausta palveluhin eikä palkkoihin

SKP:n ja asukaslistan ryhmä on tyytymätön ylipormestari Jussi Pajusen esitykseen Helsingin ensi vuoden talousarvioksi ja esittää tuntuvia lisäyksiä erityisesti peruspalveluihin ja henkilöstön palkkoihin, kertoo kaupunginvaltuutettu Yrjö Hakanen.

— Esitys jatkaa monien peruspalvelujen alibudjetoimista. Esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalveluihin esitetty summa on vain nimelliset kolme prosenttia enemmän kuin tämän vuoden menot uusimman talouden seurantaraportin mukaan. Kyse on siis vain inflaatiotarkistuksesta, jolla ei korjata esimerkiksi lapsiperheiden ja vanhusten palvelujen puutteita. Kun työehtosopimusten mukaiset palkkojen korotukset ja ostopalvelujen lisäys vievät tästä pääosan, ovat käyttömenot käytännössä jäissä.

— Palkkamenoihin on varattu ensi vuodelle vain runsaan kuuden prosentin lisäys. Tällä ei korjata työntekijöiden palkkojen jälkeenjääneisyyttä eikä poisteta henkilöstövajausta. Kahden seuraavan vuoden aikanakaan palkkasumma ei kasva Kunnallisen työmarkkinalaitoksen lupaamaa12-13 prosenttia, vaan nousu jää alle 10 prosenttiin.

— Esitämme budjettiesityksen korjaamista ohjaamalla kaupungin liikelaitosten ylijäämistä useita kymmeniä miljoonia lisää peruspalveluihin ja lisäämällä 30 miljoonaa euroa työntekijöiden palkkojen jälkeenjääneisyyden korjaamiseen valtakunnallista sopimusta täydentävällä Helsinki-lisällä. Joukkoliikenteen lippujen hintojen korottamisen sijasta on lisättävä tuntuvasti tariffitukea kaupungin liikennelaitokselle.

Hakanen muistuttaa, että Helsingin kaupunki liikelaitoksineen tekee tänäkin vuonna ennusteiden mukaan yli 200 miljoonan euron voittoa.

SKP:n ja asukaslistan kaupunginvaltuutettu Yrjö Hakanen 28.9.07