Suomen jäätävä pois Naton ydinsotaharjoituksista

Suomen Hornet-hävittäjiä on mukana lokakuussa järjestettävässä Naton ydinsotaharjoituksessa Steadfast Noon. Ulko- ja turvallisuuspoliittinen johto on päättänyt asiasta ilman avointa julkista keskustelua. Suomen linja poikkeaa tässä Norjasta ja Ruotsista, jotka eivät mediatietojen mukaan osallistu ydinsotaharjoitukseen.

Osallistuminen ydinsotaharjoituksiin on jatkoa eduskunnan ja kaikkien eduskuntapuolueiden hyväksymälle Nato-sopimukselle ja DCA-sopimukselle, joka antaa Yhdysvalloille käytännössä vapaat kädet tuoda Suomeen joukkoja ja aseita. Pienessä piirissä on päätetty myös sijoittaa Suomeen Naton taistelujoukkoja ja hyväksyä Yhdysvaltojen strategisten pommikoneiden lennot Suomen itärajalla.

Tällainen politiikka ei lisää Suomen turvallisuutta. Sen sijaan se lisää epäluottamusta ja jännitteitä itärajalla, laajemminkin Pohjolassa ja Itämerellä. Ydinsodassa ei ole voittajia.

Nato-jäsenyys ei velvoita osallistumaan ydinsotaharjoituksiin eivätkä kaikki Nato-maat ole niissä mukana. SKP:n läntisen ja pohjoisen Helsingin osastojen mielestä Suomen pitää jäädä pois Naton ydinsotaharjoituksista ja luopua aikeista ottaa Suomeen Naton ja USA:n tukikohtia. Sotahulluuden sijaan tarvitaan rauhanpolitiikkaa.

Voimistuva militarismi näkyy myös Orpon-Purran hallituksen budjettiesityksessä. Hallitus esittää lisää rahaa asehankintoihin, Nato-joukoille ja muuhun sotilaalliseen toimintaan. Samaan aikaan se leikkaa työttömyysturvasta, vanhuspalveluista, terveydenhoidosta, koulutuksesta, kulttuurista, asumistuesta, ympäristönsuojelusta, kehitysyhteistyöstä ja kansalaisjärjestöiltä. Kuvaavaa on, että rauhanjärjestöjen avustukset lopetetaan kokonaan. SKP:n osastot vaativat aserahojen vähentämistä ja ohjaamista ihmisten hyvinvointiin.

Läntisen ja pohjoisen Helsingin SKP:n osastot
3.9.2024

(Kuva ydinsotaharjoituksen osallistujat Nato-lähteisiin nojaten julkistanut Key.Aero-verkkojulkaisu)