Hekan vuokrankorotuksiin iso pudotus

Kun Helsingin kaupungin asunnot ilmoitti kesällä ennätyksellisen kovista vuokrankorotuksista, oli vuokralaisten reaktio lähinnä tyrmistys ja toisaalta epäusko siihen, että niihin voisi vaikuttaa. Kesän aikana mieliala kuitenkin muuttui, kun media tarttui aiheeseen ja kriittisiä puheenvuorojakin alkoi esiintyä. Lopulta vuokralaisten kamppailun ja Helsingin valtuuston Vasemmistoliiton ja demarien yhteistyö toi 20 miljoonan Hekalle ja Hasolle, sekä merkittävät alennukset vuokrankorotuksiin.

Surkeaa taloudenhoitoa

Keväällä 14.5. Hekan toimitusjohtaja Jaana Närö tuli julkisuuteen kertomalla, että Hekan vuokralaisia uhkasivat yli 10 prosentin vuokrankorotukset. Elokuussa niistä lähti konkreettiset esitykset kaikille Hekan vuokrakohteille. Korotusten tasoksi muodostui noin 12 prosenttia, mutta yksittäisissä tapauksissa korotukset olivat huomattavasti tätä korkeampia.

Korotusten hillitsemiseksi tarvittiin apua kaupunginvaltuustolta. Tähän oli edellytyksiä sikälikin, että kesäkuussa jopa Juhana Vartiainen jyrähti kaupunginhallituksen konsernijaostossa Hekan talouden huonosta hoidosta yhtiön lyötyä laimin varautumisen korkojen nousuun.

Korot toki lisäsivätkin painetta vuokrankorotuksille, mutta kun Heka lähetti vuokrankorotusilmoitukset, kävi niiden laskelmista ilmi, että itseasiassa lämmitys ja tyhjät asunnot muodostivat isomman osan kulujen noususta. Näistä ensimmäistä ei ole asukkaille avattu ja tyhjistä asunnoista ja niiden kulujen isosta noususta Hekan talouden valvoja on tehnyt selvityspyynnön, mutta tätä ei ole vielä toimitettu.

Asukkaiden järjestettyä useita tempauksia ja käytyä keskustelua valtuustoryhmien kanssa eri väyliä pitkin, saatiin osana Helsingin budjettineuvotteluja läpi esitys 20 miljoonan pääomituksesta Hekan ja Hason hyväksi. Tämä jakautui lopulta niin, että 17 miljoonaa tuli Hekalle ja 3 miljoonaa Hasolle, jossa myös oli tehty kovat korotusesitykset vastikkeisiin. Hekassa tämä tarkoitti sitä, että vuokrankorotus putosi 12 prosentista 8 prosentin tuntumaan. Talokohtaiset esitykset ovat parhaillaan talotoimikuntien käsiteltävinä.

Asukasdemokratia iskee

Taistelu Hekan vuokrankorotuksia vastaan on hyvä esimerkki siitä, miten kunnallisessa asumisessa on mahdollista vaikuttaa kustannusten muodostumiseen. Alun perin vain vuokralaisten ongelmana ollut vuokrankorotus muuttui laajemmaksi yhteiskunnalliseksi keskusteluksi. Toki lähes sataatuhatta helsinkiläistä koskettava päätös tämän ansaitsikin, mutta ilman vastarintaa päätös tuskin olisi muuttunut.

Hekan vuokralaisdemokratia on kaikista puutteistaan huolimatta toimintaa, johon edelleen kannattaa tulla mukaan. On vaarallista, mikäli se jätetään esimerkiksi vain perussuomalaisten käsiin, joilla ei tässä kamppailussa ollut intoa asettua vuokralaisten tueksi.

Asukkaiden taistelua tarvitaan jatkossakin. Toimitusjohtaja Närö varoitti jo Ilta Hekan kanssa -tilaisuudessa, että myös vuodelle 2025 on isoja korotuspaineita. Tämä johtuu siitä, että suunnitelmat vuodelle 2025 oli tehty alun perin paljon isompien vuokrankorotusten ja siten isomman tulorahoituksen varaan. Nyt niitä tullaan muuttamaan.

Tässä kohtaa on kuitenkin nyt paikka vaikuttamiseen Hekan omasta toiminnasta käsin. Jos Heka haluaa tervehdyttää toimintaansa, on sen liittouduttava asukasaktiivien kanssa ja lakattava kohtelemasta meitä pakollisena riesana. Asukkaiden on mahdollista todella valvoa sitä saako Heka ne palvelut, joista se on maksanut, tehdäänkö remontit ajallaan ja oikein tai vastaako toteutunut toimenpide tilausta. Tällä hetkellä Hekan toiminta mahdollistaa välistä vetämisen sekä jatkuvan ylilaskutuksen, joka tapahtuu asukkaiden piikkiin. Me olemme valmiit puuttumaan tähän, jos Heka sen vain mahdollistaa.

Vuoden 2025 budjettia aletaan laskea heti kun tilinpäätökset alkavat olla kasassa ja niiden pohjalta voidaan tehdä laskelmia seuraavalle vuodelle. Tämä tapahtuu alkuvuodesta 2024. Juuri nyt asukkailla on mahdollisuus koota voimaa vaikuttamiseen ja suunnitella strategiaa sille miten seuraaviin vuokrankorotuksiin reagoidaan. Selvää on ainakin se, että ilman aktiivista vaikuttamista toimitusjohtaja Närö ja Hekan hallitus ottavat sen mitä pystyvät. Tähän ei kuitenkaan ole pakko suostua.

TIINA SANDBERG
Talotoimikunnan puheenjohtaja

(Artikkelin kuva Toivo Koivisto)