Näpit irti eläkkeistä!

Elinkeinoelämän keskusliitto, Kuntatyönantaja ja ammatilliset keskusjärjestöt valmistelevat vaalien jälkeiselle hallitukselle esitystä ”eläkeuudistuksesta” (HS 25.2.). Ne perustelevat sitä tarpeella turvata eläkejärjestelmän maksukyky.

Aiemmilla ”uudistuksilla” on siirretty eläkkeelle pääsyä myöhemmäksi. Nyt etenkin työnantajapuoli haluaa mahdollistaa eläkerahastojen varojen sijoittamisen riskipitoisemmin ja leikata eläkkeitä.

Nykyinen ns. taitettu indeksi ei riitä EK:lle. Se haluaa jarrua, joka hillitsisi vuotuisia indeksikorotuksia vielä enemmän, vaikka elinkustannukset nousevat. Samansuuntaisia vaatimuksia on esittänyt Kokoomus vaaliohjelmassaan.

Eläkeläistoiminnassa mukana oleva Arto Aijala torjuu aikeet leikata eläkkeiden indeksikorotuksia ja käyttää eläkerahastoihin säästettyjä varoja riskisijoituksiin. Etenkin pieniin eläkkeisiin tarvitaan päinvastoin tasokorotus, sanoo eduskuntavaaleihin SKP:n listalla sitoutumattomana osallistuva Aijala.

SKP:n ja sitoutumattomien listan Punaisessa vaalijulistuksessa esitetään, että pienimmät eläkkeet ja muu toimeentulon perusturva nostetaan seuraavan eduskuntakauden aikana 1 200 euroon kuukaudessa.