Meidän Helsinkimme ei ole myytävänä!

Heikki Ketoharjun puhe SKP:n ja Helsinki-listojen vaalijuhlassa 19.3.

Helsingin Sanomissa tänään pääuutisena on juttu polkupyörästä, jonka toinen rengas on Anni Sinnemäki ja toinen Jan Vapaavuori. Kyse on tietysti kuntavaalien pormestaripelistä. Tällaisella pyörällä vaalien jälkeen ilmeisesti ajellaan. Vaihtoehtoja on kokonaista kaksi kappaletta.

Helsingissä valitaan pormestaria, vaikka pitäisi miettiä, miten ihmiset pääsevät enemmän mukaan päätöksentekoon. Meillä on monia hyviä esimerkkejä tästä. Yleiskaavassa sivuutettiin asukkaiden mielipiteet, budjetista päätetään pienellä porukalla ja jopa yksittäisen valtuutetun on hankala saada budjettiin omia aloitteitaan läpi, jos ne eivät kaupunginjohtajan suunnitelmiin sovi. Helsingin Sanomat kertoi viikko sitten, että omaishoitajien tukea leikataan. Sote-lautakunnassa istuvat poliitikot väittivät, että linjausta eivät ole tehneet he, vaan virkamiehet. Nämä päätökset ja niistä noussut jälkipyykki kertovat, että asukkaat pitää päästää ääneen ja päättämään.

Aluefoorumeita, osallistuvaa budjetointia tai muita uusia ideoita tarvitaan, ja näiden myötä voidaan saada aikaan myös asennemuutos kaupunkikoneistossa. Virkamiesten tulisi edesauttaa asukkaiden päätösvallan lisääntymistä.

Helsingissä pitkäaikaistyöttömyys on kasvanut. Helsingin seudulla pitkäaikaistyöttömien lukumäärä on jo suurempi kuin 1990-luvun alkuvuosina. Yli vuoden työttöminä olleiden määrä lähti jyrkkään nousuun 2013 vuoden alussa. Koko kuluvan valtuustokauden pitkäaikaistyöttömien määrä on kasvanut. Kaupungin olisi pitänyt puuttua ongelmaan työllistämällä ihmisiä. Nyt kaupunki on mieluummin maksanut valtiolle sakkomaksua pitkäaikaistyöttömistä. Sen maksun suuruus oli viime vuonna jo yli 60 miljoonaa euroa.

Kaupungin kannattaisi mieluummin työllistää. Tekemätöntä työtähän on, ja Suomen suurimpana työnantajana Helsinki voi myös vaikuttaa välillisesti. Työllistäminen lisää ihmisten ostovoimaa ja aktiivisuutta, ja se taas hyödyttää muitakin työnantajia, kuten pienyrityksiä.

Nykyinen Helsinki on pienen piirin valtaa, mutta se valta voidaan murtaa. Me täällä uskomme siihen, ja löytyy asiasta näyttöjäkin. Tällä valtuustokaudella on Yleiskaavan toteuttamisesta käyty kova vääntö. Asukkaiden kritiikki ja vastarinta tekivät kaavan hyväksymisestä päätöksen, jolla on raskas hinta. Etenkin Keskuspuistoon rakentaneet puolueet, Kokoomus, Sosialidemokraatit ja Vihreät, joutuvat selittämään päätöstään monille vihaisille ihmisille vaalikentillä.

Tulee mieleen myös kaupungin suunnitelma kuudesta jättiterveysasemasta, joilla kaikkien helsinkiläisten palvelut olisi tarkoitus hoitaa. Tämä suunnitelma ei ole edennyt, koska niin moni meistä suuttui siitä.

Toisinaan tuntuu, että olemme pieniä ja voimattomia isojen päätösten edessä, mutta juuri siksi kokoonnumme yhteen ja mietimme, mitä voisimme tehdä. Me näytämme, että ihmisten suuri enemmistö onkin toista mieltä, ja että itse asiassa pieni vähemmistö onkin se päätöksiä sumplinut sisäpiiri: hyväveli-verkosto.

Me täällä tänään olemme ihmisten enemmistön asialla. Meidän Helsinkimme ei ole myytävänä.
Viheralueet eivät ole myytävänä gryndereille eivätkä palvelut ole myytävänä kansainvälisille jättiyhtiöille. Sitä varten tarvitaan ihmisiä, jotka myöskään eivät ole myytävinä.

Vastusta Helsinkimme myymistä. Äänestä vaaleissa SKP:n ja Helsinki-listojen ehdokkaita!

Lisätietoa ehdokkaista

Innokas juhlayleisö päätti lopuksi käynnistää yhteislaulun. Kuva: Toivo Koivisto