Osinkomiljardeista rahaa työttömille ja kunnille!

Juha Sipilän johtaman hallituksen leikkauspolitiikka on ajamassa koko maan kasvaviin vaikeuksiin.

Budjettiriihessä sovitut sosiaaliturvan leikkaukset kohdistuvat kaikista pahimmin köyhiin ja pienituloisiin ihmisiin. Hallituksen toimet eivät hyödytä myöskään keskituloisia: Kilpailukykysopimus leikkaa työntekijöiden palkkoja astuessaan ensi vuonna voimaan.

Leikkaukset eivät ole mikään tilapäinen korjausliike. Leikkaukset eivät myöskään lopu tähän, vaan hallitus kaavailee aina vain uusia heikennyksiä entisten päälle.

Budjettiriihessä on sovittu suuret leikkaukset työttömyysturvaan, opintotukeen ja eläkkeisiin: indeksiin sidottuja menoja leikataan 195 miljoonaa euroa, ansiosidonnaista työttömyysturvaa 69 miljoonaa ja elokuussa 2017 voimaan astuva opintotuen muutos leikkaa opiskelijoilta 47 miljoonaa. Lisäksi hallitus esittää työmarkkinajärjestöille lisää leikkauksia työttömyysturvaan. Samoin on päätetty leikata kuntien valtionosuuksia, joilla kunnat järjestävät peruspalvelut. Eniten palvelujen heikkenemisestä ja asiakasmaksujen kohoamisesta kärsivät ne, joilla muutenkin on hankalaa: köyhät ja pienituloiset.

Leikkauspolitiikka näivettää hiljalleen julkisen talouden ja hyvinvointipalvelut. Tuoreiden tutkimusten mukaan nuorten asenteet ovat koventuneet. Helsinkiläisten kommunistien mielestä nyt harjoitettavasta politiikasta hyötyy vain pieni suursijoittajien ja rikkaiden osakkeenomistajien ryhmä. Tänä vuonna pörssiyritykset ovat maksaneet ennätyssuuret, lähes 12 miljardin suuruiset osingot.

Vaadimme, että sosiaaliturvaan ja kuntien valtionosuuksiin suunnitellut leikkaukset perutaan. Rahaa näihin tarpeellisiin toimintoihin löytyy verottamalla osinkoja ja pääomatuloja. Esimerkiksi kunnallisveroa ei pääomatuloista makseta senttiäkään.

SKP:n Helsingin kaupungin piirijärjestö