Guggenheim vai Tennispalatsi?

Kaupunginvaltuutettumme Yrjö Hakanen arvostelee Guggenheim-hanketta kovin sanankääntein kotisivuillaan. Hakanen on huolissaan paikallisen näyttelytoiminnan jäämisestä ylikansallisen museoketjun jalkoihin.

Esitys lopettaisi käytännössä kaupungin itsenäisen taidemuseon, keskittäisi taidemuseorahat lähes kokonaan Guggenheim-museolle ja laittaisi helsinkiläiset maksamaan hävyttömän kalliin rakennuksen. Samaan aikaan muun kulttuurin ja peruspalvelujen rahoitusta karsitaan.

JP Väisänen protestoi Guggenheimia vastaan lounastamalla McDonaldsissa.

Rakennuksen neliöhinnaksi arvioidaan reilusti yli kaksi kertaa enemmän kuin esimerkiksi Musiikkitalon kustannukset olivat. Samaan aikaan kaupunki kuitenkin kehottaa säästämään seinistä rahapulan vuoksi. Hakanen tyrmääkin esityksen harvinaisen selkeästi:

En voi hyväksyä kaupunginjohtajan esitystä, jonka mukaan kaupunki päättää nyt esitetyn selvityksen pohjalta sitoutua tammikuun lopussa kaupunginhallituksen kokouksessa ja heti sen jälkeen valtuustossa sitoutua Helsingin Guggenheim-museon toteuttamiseen – ilman laajaa kansalaiskeskustelua ja ilman, että selvitetään vaihtoehtoisia tapoja käyttää rahaa taidemuseo- ja kulttuuritoiminnan kehittämiseen.

Museon rakentamisesta tehty selvitys julkistettiin tänään Finlandia-talolla, ja se on saatavilla ainoastaan englanniksi. Selvityksen teki Guggenheim-säätiö itse. Samaan aikaan selvityksen kanssa SKP:n pääsihteeri ja käsitetaiteilija JP Väisänen lounasti Mannerheimintien McDonaldsissa. Väisänen ihmetteli performanssissaan, miksi kansainvälinen museoketju ei rahoita laajentumistaan itse.