Helsinki-listaa kootaan kunnallisvaaleihin

Helsinkiä vuosikaudet johtaneet puolueet puhuvat vaalien alla yhtä, mutta tekevät toista. Ratkaisevat päätökset tehdään pienessä piirissä. Kaupunki liikelaitoksineen tekee vuodessa lähes 300 miljoonaa euroa voittoa, mutta helsinkiläisille tärkeitä peruspalveluja heikennetään.

Monet haluavat toisenlaista kehitystä, mutta heidän äänensä ei kuulu valtapuolueissa.

Kaupunginvaltuustoon tarvitaan edustajia, jotka pitävät sanansa ja puolustavat helsinkiläisille tärkeitä julkisia palveluja.

Lokakuun kunnallisvaaleihin on tulossa uudenlainen ehdokaslista, joka yhdistää erilaisia ihmisiä ja ryhmiä yli puoluerajojen. Pienen piirin vallankäyttöä lähtee haastamaan puolueisiin sitoutumaton asukaslista, julkisia palveluja puolustava naislista, kulttuuriväen lista ja SKP:n lista.

Uudenlaista Helsinki-listaa myös tehdään uudella tavalla. Vaaliohjelmaa ei tilata mainostoimistosta vaan evästyksiä kerätään asukastilaisuuksista, kiertämällä lähiöissä ja pian avattavien nettisivujen kautta. Ehdokkailta ei vaadita sitoutumista mihinkään puolueeseen, vaikka lista jätetäänkin SKP:n valtakirjalla. Tarkoitus on jatkaa viime vaaleissa valtuustoon nousseen SKP:n ja asukaslistan työtä entistä isommalla valtuustoryhmällä.

Jo 36 ehdokasta

Ehdokkaaksi valmiita on ilmoittautunut jo 36 ja lisää on tulossa. Sitoutumattoman asukaslistan ehdokkaita ovat muun muassa käpyläläinen asukasaktiivi Heikki Takkinen ja Pro kuntapalvelut -verkostossa toimiva sosiaalipäivystyksen päällikkö Olli Salin. Kulttuurilistalla ovat mukana Helsinkiin muuttanut rock-artisti Kari Peitsamo ja käsitetaiteilija Juha-Pekka Väisänen. Naislistaa kokoaa pääkaupunkiseudun naisverkoston puheenjohtaja Tytti Kotilainen. SKP:n listalle ovat lupautuneet mm. kaupunginvaltuutettu Yrjö Hakanen, HUS:n pääluottamusmies Ritva Kosonen, Oikeutta siivoojille -liikkeen aloitteentekijä Jarmo Åsnabrygg ja kommunistisen nuorisoliiton varapuheenjohtaja Irene Auer.

Asukaslista

Käpylän asukasaktiivi Heikki Takkinen kertoo, että kunnallisvaaleihin on Helsingissä tarkoitus koota yhteen erilaisia ehdokaslistoja.

— Haluamme koota aktiivisia ihmisiä, jotka toimivat eri puolella kaupunkia samojen asioiden puolesta. Helsingissä on esimerkiksi paljon palveluja, joita ihmiset haluavat puolustaa ja parantaa. On myös monia, jotka eivät halua sitoutua puolueisiin, mutta haluavat vaikuttaa.
— SKP:n ja asukaslistan valtuustoryhmällä on jo merkittäviä saavutuksia, vaikka kyse on pienestä ryhmästä. Nyt on myös mahdollista nostaa ryhmämme valtuutettujen määrää, ennustaa viimeksi asukaslistalta varavaltuutetuksi valittu Takkinen.

Eliitin puuhat julki

Esikoisromaania kirjoittava Seppo Lampela tunnetaan paremmin hiphop-artistinimellä Steen1. Hän epäilee, mahtavatko ihmiset yleensä edes tietää, mitä Helsingin herrat kabineteissaan puuhailevat.

— Pitää tuoda eliitin lähes rikolliset puuhat kärjekkäästi julkisuuteen ja paljastaa yläkerran bileet. Sitä kautta ihmiset saadaan aktivoitumaan poliittisesti ja osallistumaan keskusteluun, kehottaa uudenlaisen listan mahdollisuuksia pohtineeseen keskusteluun kutsuttu Lampela.

Näköala vaalivoittoon

SKP:n ja asukaslistan kaupunginvaltuutettu Yrjö Hakanen korostaa, että tarvitaan vaihtoehto.

— Ihmiset ovat tyytymättömiä valtapuolueisiin, jotka laiminlyövät asukkaiden palveluja samaan aikaan kun kaupunki tekee satoja miljoonia voittoa. Muutokselle pitää avata uusia väyliä.

— Jos viime kunnallisvaaleista alkanut ja eduskuntavaaleissa jatkunut SKP:n ja asukaslistan ehdokkaiden äänimäärän nousu jatkuu, saamme läpi enemmän kuin yhden valtuutetun. Vaihtoehdot tulevat silloin useammin äänestykseen ja se synnyttää vipinää muissakin ryhmissä, Hakanen arvioi.

Tehyn työtaistelu innosti

Ritva Kosonen, Tehyn pääluottamusmies HUS:sta, pitää selvänä, että hän lähtee mukaan ehdokkaaksi.

— Useaan vuoteen en jaksanut innostua vaaleista, mutta viime syksyn Tehyn työtaistelu, jossa toimin yhtenä HUS:n neuvottelijana, sai minut innostumaan, sanoo Kosonen.

Kosonen haluaa estää julkisen terveydenhuollon alasajoa. Hän tuntee myös pääluottamusmiehen tehtävien kautta laajasti terveydenhuollon kipupisteet.

— Suuri ongelma on tällä hetkellä henkilöstön riittämättömyys, joka asettaa kyllä isoja haasteita sekä politiikan että edunvalvonnan rintamille.

Paikallisten palvelujen puolesta on kamppailtu jo vuosikymmeniä. Sosiaalipäivystyksen päällikkö, SKP:n ja asukaslistan varavaltuutettu Olli Salin kertoo esimerkiksi asukastoiminnalla saaduista Pitäjänmäen, Malminkartanon ja Kannelmäen terveysasemista, joiden toiminnan jatkoa pitää nyt puolustaa.
— Julkisten lähipalvelujen tulevaisuus on kamppailukysymys, toteaa Salin, joka on liikepalvelulautakunnan jäsenenä kamppaillut viime aikoina muun muassa päiväkotien ja Kustaankartanon ruokapalvelujen ulkoistamista vastaan.

Peitsamo pyöräilee

Tampereelta Helsinkiin muuttanut rockmuusikko Kari Peitsamo on lähdössä kunnallisvaaleihin tavoitteenaan sosiaalipuolen rahoituksen remontti. Se on hänen mielestään jokaisen helsinkiläisen kannalta ensimmäinen ja tärkein asia.

— Alibudjetointi on lopetettava ja varoja suunnattava julkisiin palveluihin, niin terveydenhoitoon, kouluihin kuin esimerkiksi julkiseen liikenteeseen. Rikkaalla Helsingillä on varaa pitää huolta jokaisesta asukkaastaan, vähäosaisimmista etenkin, korostaa Peitsamo.

Tuoreena helsinkiläisenä polkupyöräilijänä hän haluaa puolustaa kevyttä liikennettä.

— Lisää pyöräteitä! kuuluu Peitsamon lyhyt ja ytimekäs vaatimus.

Naiset liikkeelle

Pääkaupunkiseudun Demokraattisen naisverkoston puheenjohtaja Tytti Kotilainen toteaa monien kunnallisvaalin keskeisten kysymysten olevan naisten sydäntä lähellä: kouluasiat, terveydenhoito, päivähoito ja muut perheiden elämään vaikuttavat asiat.

— Kutsumme mukaan vaalityöhön omalle naislistalle monenlaisten järjestöjen naisia. Eikä sohvaperunankaan ole myöhäistä herätä, muistuttaa Kotilainen.

Lisäarvoa kulttuurille ja politiikalle

Käsitetaiteilija Juha-Pekka Väisäsen mukaan kunnallisvaaleihin suuntaavassa joukossa vallitsee erittäin hyvä yhteishenki. Yhteistyötä tekevät niin SKP:n jäsenet, muut vasemmistolaiset ja punavihreät kuin sitoutumattomat kansalaisjärjestöjen aktiivit.
Väisänen on yhdessä näyttelijä Anneli Saulin kanssa koollekutsumassa Koo plus -ryhmää, jonka on tarkoitus kerätä yhteen kulttuuripolitiikasta ja laajemmin kulttuurista kiinnostuneita.

— Koo plussan puitteissa voidaan keskustella esimerkiksi sivistyksestä, vähemmistöistä ja kaikenlaisista aikamme ilmiöistä. Se tuo lisäarvoa kulttuurille ja politiikalle, uskoo Väisänen.

MARKO KORVELA