SKP:n Helsingin kaupungin piirijärjestön vuosikokous 10.5.2025
Äänestäjät valitsivat Helsingin valtuustoon SDP:n, Vihreiden ja Vasemmistoliiton enemmistön. Siitä huolimatta valtuustoryhmät päättivät valita kokoomuslaisen pormestarin. Mihin punavihreä enemmistö katosi?
Helsingin pormestarimalli on osoittautunut esteeksi asukkaiden tarpeiden ja toiveiden toteuttamiselle kaupungin päätöksenteossa. Valta on keskitetty pormestarin, apulaispormestareiden ja johtavien virkahenkilöiden pienelle piirille. Se on ajanut palvelujen alibudjetoimista samaan aikaan kun kaupunki tekee jatkuvasti satojen miljoonien eurojen voittoja. Kaavoituksessa asukkaiden mielipiteet sivuutetaan, investoinneissa korostuvat jättimäiset hankkeet, kuten Kruunusillat, autotunnelit tai jättimäiset päiväkodit ja terveysasemat.
Uuden valtuuston punavihreä enemmistö voi halutessaan tuoda Helsinkiin suunnanmuutoksen. Kesäkuussa valtuusto päättää viime vuoden tilinpäätöksen 467 miljoonan euron ylijäämän käytöstä. Siirretäänkö se viime vuosien tapaan kaupungin pankkitileille? SKP:n Helsingin kaupungin piirijärjestön vuosikokous vaatii ohjaamaan osan ylijäämästä palvelujen parantamiseen. Esimerkiksi päiväkotien ja koulujen työntekijäpulaa voidaan helpottaa korottamalla palkkoja.
Kyse ei ole vain Orpon-Purran hallituksen esittämistä 15 ja 20 miljoonan leikkauksista sote-rahoitukseen. Alibudjetoinnin korjaamiseksi tarvitaan sote-toimialalle ainakin 100 miljoonaa euroa lisää ja kaikille neljälle toimialalle yhteensä noin 250 miljoonan tasokorotus.
Kaupunkistrategiaan uusi linja
Vaaleissa annetut lupaukset tulee lunastaa, kun valtuusto päättää kaupunkistrategiasta, jossa määritellään alkavan nelivuotiskauden keskeiset tavoitteet, painopisteet ja toimintatavat. Me kommunistit esitämme, että palveluiden keskittäminen jättikeskuksiin lopetetaan. Sen sijaan kaupungin on suuntauduttava lähipalvelujen parantamiseen. Kaupungin on toimittava asumisen hinnan alentamiseksi sen sijaan, että se nojaa markkinahintoihin. Helsingin on oltava myös työllistämisen ja työolojen uudistamisen edelläkävijä, erityisesti nuorten työllistymisen parantumiseksi. Lisäksi kaupungin on lopetettava viheralueille rakentaminen, suojeltava luonnon monimuotoisuutta ja pidettävä huolta Lapinlahden kaltaisista arvokkaista kulttuuriympäristöistä. Kaupungille tulee valmistella ajantasainen ohjelma ja osaava johto tietojärjestelmien kehittämiseksi.
Näiden tavoitteiden toteuttamisen tiellä on nykyinen pormestarimalli. Helsinkiläisten vaikutusmahdollisuuksien lisäämiseksi on luovuttava pienen piirin vallankäyttöä voimistaneesta pormestarimallista ja jättilautakunnista. Näennäisen kuulemisen sijaan tarvitaan todellista osallistuvaa demokratiaa, lähidemokratiaa ja osallistuvaa budjetointia. Palvelujen, asuinolojen, työllisyyden ja demokratian parantaminen ovat perusta tasa-arvoisemman, kaikenlaisesta syrjinnästä ja rasismista vapaan kaupungin kehittämiselle. Helsingin viime vuonna Gazaan antamaa humaanista apua tulee jatkua.
Muutos kasvaa kansalaistoiminnasta
Se, että punavihreä enemmistö katosi, kun valtuustoryhmät sopivat pormestareista, on varoitus meille kaikille, jotka haluamme muutosta. Emme voi tyytyä odottamaan, että valtuustossa tapahtuisi poliittinen käänne. Tarvitaan kansalaistoimintaa, valtuuston ja lautakuntien painostamista sekä kaupungin asukkailta ja työntekijöiltä tulevia aloitteita. Tarvitaan myös uudenlaista yhteistyötä yli puoluepoliittisten rajojen.
Tätä toimintaa me kommunistit haluamme jatkaa Asukkaiden ääni yhteislistalla, sosiaali- ja terveysalan järjestöissä, oppilaskunnissa ja nuorisojärjestöissä muissa kansalaisjärjestöissä ja yhteistyössä ammattiyhdistysliikkeen kanssa sekä haastamalla valtuutettuja muuttamaan Helsingin suuntaa asukkaiden ja luonnon hyvinvoinnin hyväksi.
(Artikkelin kuva hel.fi)