Helsingin kaupungin asunnot Oy Hekan toimintakertomuksessa 2023 todetaan, että asuntojen tyhjillään olo oli merkittävin syy yhtiön 8,3 miljoonaa euroa arvoitua pienempään liikevaihtoon. Tämä uutinen on herättänyt suurta kummastusta, koska suurin osa ihmisistä on olettanut Hekan asuntojen olevan lähes täysin käytössä. Vielä kummemmaksi asia muuttui, kun Heka ilmoitti korottavansa vuokria keskimäärin 5,3 prosentilla ja tämä perusteltiin laskelmalla, jossa tyhjillään olon kustannus edelleen kasvaa.
Tyhjillään pito tulee kalliiksi
Peruskorjausten osalta asuntojen tyhjillään olo on melko välttämätöntä, mutta usein väistöasuntoja on varattu liian paljon tai liian pitkäksi aikaa. Ongelmana ovat tyhjillään seisovat asunnot, joihin asukkaita ei onnistuta löytämään. Asuntojen vuokraamista hoitava Kaupunkiympäristön toimialan alaisuudessa toimiva Asumisen palveluiden yksikkö ei toimi tehokkaasti.
Asuntojen vuokrauksen ollessa vielä Hekan omassa hallinnassa, tyhjillään olon kustannukset pysyivät hallinnassa, mutta vuodesta 2017 alkaen, jolloin päätös siirrosta Asumisen palveluiden yksikölle päätettiin, ovat kustannukset jatkuvasti nousseet. Myös asukkaille tärkeät sisäiset vaihdot ovat nykyään hyvin hankalia ja usein suorastaan mahdottomia.
Vuokraamisen tehottomuus maksaa asukkaille miljoonia. Asuntojen tyhjillään olosta koituu 2024 kaikille asukkaille kustannuksia Hekan talousarvion mukaan jo 83 senttiä neliöltä kuussa, eli esimerkiksi 100 neliöisessä asunnossa 996 euroa vuodessa. Tätä voi verrata siihen, että kaupungin viime vuonna myöntämä 17 miljoonan pääomitus laski vuokria noin 45 senttiä. Tämä kulu tyhjillään olosta selittää myös tämänkertaista korotusesitystä enemmän kuin lainojen korkojen nousu.
Uudisrakentamisen kuluja hillittävä
Pidemmällä tähtäimellä on kuitenkin selvää, että myös paisuvan lainakannan ongelma on ratkaistava. Tästä Hekan kaikkia asukkaita edustava Asukasneuvottelukunta on ottanut koppia ja valmistelee parhaillaan tapaamisia helsinkiläisten valtuustoryhmien ja puolueiden kanssa. Näiden aikana on tarkoituksena selventää Hekan talouteen ja esimerkiksi asukasdemokratiaan liittyviä näkökantoja.
Samalla aloitetaan keskustelut siitä, millaisilla erilaisilla toimilla kaupunki voi helpottaa uudisrakentamisen aiheuttamia kustannuksia laajemminkin kuin vain oman yhtiönsä osalta. Näitä voisivat olla kaupungin täysin omistaman yhtiön pääomittaminen, tontinvuokrien kohtuullistaminen, sekä rakentamisen ja korjaamisen parempi valvonta, jolloin ei maksettaisi turhasta. Asumisen hintaan vaikuttaminen ylipäätään on keskeisimpiä kysymyksiä koko kaupungin tulevan kehityksen suhteen, eikä tämä koske vain Hekan asukkaita.
Me Hekan asukkaat vaadimme yhdessä kaupungilta osaavampaa toimintaa omistamiensa asuntojen hallinnoinnissa. Virheet ja liian lyhytnäköiset ratkaisut tulevat vuokralaisille hyvin kalliiksi, koska me vuokralaiset maksamme käytännössä kaikki Hekan kulut. Tästä syystä Hekan useiden aluetoimikuntien puheenjohtajat vaativat jo kesällä kaupunginhallituksen konsernijaostoa johtavan pormestari Juhana Vartiaiselta toimenpiteitä, joilla asuntojen turha tyhjillään pitäminen loppuu. Tämän hän voi järjestää kaupunkiympäristön toimialaa johtavan apulaispormestari Anni Sinnemäen avustuksella. Vaikka asia on ollut esillä myös kaupunginvaltuuston kyselytunnilla, ei tällaisia toimenpiteitä ole näkynyt.
Asukkaiden aktiivisuutta tarvitaan siis edelleen. Kuten 2023 syksyllä taisteltu vuokrankorotuksen kohtuullistaminen osoitti, myös tuloksia voidaan yhdessä toimien saavuttaa.
TIINA SANDBERG
Asukastoimikunnan puheenjohtaja