Palmia tarvitaan liikelaitoksena ja työllistämään

SKP:n Maunula-Pakilan osaston kannanotto

Kokoomus haluaa yhtiöittää Helsingin kaupungin ruoka-, siivous- ja kiinteistöpalveluja hoitavan liikelaitos Palmian. Samalla se haluaa kilpailuttaa yhä laajemmin Palmian hoitamia tehtäviä. Palmian yhtiöittäminen tulisi helsinkiläisille kalliiksi ja vaikeuttaisi työllisyyden hoitamista. Kunnallisena liikelaitoksena Palmia ei joudu maksamaan yhteisöveroa valtiolle vaan liikelaitoksen tuotto jää kokonaan kaupungin palveluihin. Palmialle on voitu asettaa esimerkiksi työllistämisestä velvoitteita, joihin osakeyhtiöt eivät sitoudu. Kunnan liikelaitoksen toimintaa on myös avoimempaa ja sitä voidaan kontrolloida paremmin kuin osakeyhtiötä, joka voi piilottaa päätöksiään liikesalaisuuksina. SKP:n Maunula-Pakilan osasto vastustaa Palmian muuttamista kunnallisesta liikelaitoksesta osakeyhtiöksi ja Palmian tehtävien laajenevaa kilpailuttamista. SKP:n osaston mielestä Palmiaa pitää kehittää kunnallisena liikelaitoksena, joka toimii entistä aktiivisemmin työllisyyden, ympäristöystävällisten hankintojen ja reilun kaupan edistämiseksi. Yhtiöittäminen ja kilpailuttaminen vaarantavat Palmian työpaikat ja työntekijöiden työehdot. Palmia kilpailisi suurten kansainvälisten yritysten kanssa hiostamalla työntekijöitä, heikentämällä työehtoja ja laiminlyömällä sosiaalista vastuuta. Samalla se vaarantaisi monien työpaikkojen tulevaisuuden, kuten bussiliikenteen kilpailuttamisen ja yhtiöittämisen kokemukset osoittavat. Palmian työpaikkoja voidaan lisätä luopumalla esimerkiksi koulujen ruoka- ja siivouspalvelujen kilpailuttamisesta ja palauttamalla jo kilpailutettuja palveluja kaupungin omaksi toiminnaksi.